Gonja

1 maart 2023

Al een tijd gelden heb ik de gewoonte ontwikkeld om ’s morgens als ik wakker word aandacht te geven aan mijn dromen. Het is een moment waar ik van geniet. Nog even terugzakken in de verhalen uit de nacht. Soms is vooral de emotie voelbaar en neem ik die vervolgens mee in een meditatie. Op andere momenten geniet ik gewoon van de mooie plekken die ik in mijn dromen bezoek of mensen die ik ontmoet. Ik ben veel op reis in mijn dromen en vaak heb ik dan ook het gevoel dat ik ’s nachts op vakantie ben geweest. Met enige regelmaat probeer ik op een moment later op de dag of in die week de betekenis van de droom te achterhalen, door er even voor te gaan zitten. En er vanuit de reflectie dat ik het allemaal zelf ben, betekenis aan te geven. Dan zoek ik de (spirituele) betekenis of oorsprong van namen, plekken of symbolen op. Mijn dromen, en ook het mee mogen kijken met de dromen van anderen, hebben me de afgelopen jaren veel wijsheid gebracht over mezelf, mijn patronen en overlevingsmechanismes, mijn relatie met mensen om me heen en mijn doen en laten. Maar ook over verschillende culturen, planten en dieren, het lichaam en de symboliek van kleuren, getallen, vormen of voorwerpen.

Dromen hebben mijn liefde voor het sjamanisme diep aangeraakt. En daarmee het besef dat dromen ons helpen om ons ‘aan te zetten’, te laten voelen en te zien waar we zelf wakker mogen worden, wat we onder ogen mogen zien en wat we mogen helen. Het heeft me gesterkt in een gevoel dat alles wat we aan kennis nodig hebben er al is. En dat we het alleen maar hoeven leren te verstaan, door ons hoofd en ons lijf te verbinden. Leren vertrouwen op onze intuïtie en de wijsheid van ons lichaam. Zodat beelden en taal, gevoel en kennis samenkomen kunnen in eenzelfde ruimte, elkaar versterken en hun betekenis laten zien en voelbaar maken.

Eerder deze week werd ik wakker, en de enige herinnering aan deze nacht was het woord ‘Gonja’. Een woord dat voor mij geen betekenis heeft, en die daardoor mijn nieuwsgierigheid wekt. Ik ga dan ook later die dag aan de slag met een stukje onderzoek naar de mogelijke betekenis. Gewoon omdat ik tijd heb en het leuk vind.

De eerste associatie die ik heb is dat het een naam is van een vrouw en ik ga op zoek naar de betekenis van de naam: ‘the name of Gonja causes you to be sensitive, idealistic, and a dreamer with great imagination’. Ik moet lachen, ik herken mezelf er wel in en mijn verlangen om ‘droomtaal’ meer ruimte te geven in onze manier van communiceren.

Een andere betekenis die ik vind is ‘bud/rosebud. De roos is het universele teken van liefde en schoonheid. Nog in de knop. Ook dit resoneert. Het verlangen in mezelf, nog in de knop, om (nog) meer woorden en uiting te geven aan het werken met beelden, dromen, trance en alles wat ik geleerd en ervaren heb vanuit de wijsheid van het sjamanisme. Leven vanuit je eigen ritme in verbinding met alles om je heen.

Ook blijkt Gonja te verwijzen naar een tribe in het noorden van Ghana:

  • A people and former kingdom in northern Ghana
  • Ghana`s ancient warrior guan tribe with the oldest written historical records
  • The Gonja (also Ghanjawiyyu) people whose true name is Ngbanye (meaning Brave Men) derive the name Gonja from a corrupted Hausa phrase Kada Goro-Jaa (meaning land of Red Cola)
  • There are over 285,000 Gonjas in Ghana. The Gonja people, are one of the twenty six or more Guan ethnic groups, appeared in modern Ghana very early in the 16th Century.

 

Ik lees wat feitjes en vind het vooral bijzonder dat Afrika opduikt in mijn dromen. Veel van mijn dromen, zijn reizen in Nederland, Europa en Amerika. De beschrijving van het ‘land van de rode cola’ resoneert ook. Ik heb als marktonderzoeker lange tijd gewerkt voor en bij Coca-Cola en in eerdere dromen kwam het bedrijf vaak terug. Het is veel gedetailleerde informatie die ik vind over deze bevolkingsgroep en ik laat dit voor nu voor wat het is.

Verder reizend over het internet kom ik bij de ‘Kola nut’: ‘The Kola nut is very self-contained.  It has the rare ability to protect itself from corruption, thus keeping itself pure.  It can also be seen as a powerful but humble entity; it does not have the tendency of taking over its surroundings, rather, it stays strong and pure within itself. Het voelt als de noot die ik lang wilde kraken. Antwoorden zoeken op vragen over mijn herkomst en familiegeschiedenis. Willen weten en willen begrijpen. Het heeft me veel gebracht.

Op zoek naar de spirituele betekenis van Gonja kom ik in Japan terecht, waar Gonja staat voor: ‘a manifestation or incarnation of a Buddha or bodhisattva’. Het voelt als gewichtige woorden. Ik zie het maar als mijn eigen weg waarbij ik nu ruimte maak voor wat ik voel, waar ik in geloof en wat ik leuk vind om te doen.

Vanuit google translate en de automatische taalherkenning volgt ook nog de sloveense betekenis van gonja: achternajagen. Niet meer strijden, maar het mogen volgen van mijn eigen droom: vanuit mijn eigen midden en in verbinding met mijn gevoel en denken en vanuit ‘mijn tipi’ uiting geven aan de ongelooflijke wijsheid van droomtaal.

Een uur later is het mooi geweest, over tot de orde van de dag. Mijn studie uurtje zit erop. Dankbaar voor de associaties en mooie boodschappen. Terwijl ik deze blog schrijf krijg ik een ingeving. Ik moet er om lachen. Dat ik de belangrijkste boodschap uit de droom heb gemist. Wakker worden met een naam waarvan ik de betekenis niet weet, me over mogen geven aan het ‘niet weten’ en me ook deze dag weer laten leiden door mijn gevoel en intuitie. Geen betekenis meer najagen. Een plek waar ik inmiddels goed kan zijn en waar ik graag ben. Alles is er al.

 


Ben je nieuwsgierig naar wat jouw dromen je willen laten zien, in de agenda op mijn website vind je de activiteiten die de komende maand gepland staan.

Maar ook voor een persoonlijke kennismaking of sessie ben je welkom.

41x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *