In-mens

31 augustus 2023

Afgelopen dinsdag ging ik met een vriendin naar het strand voor een vroege duik. We stappen om 8 uur op de fiets. Het is nog fris zo vroeg in de ochtend, maar de zon laat zich al snel voelen en de truien kunnen uit. De zee is verassend warm. Het zijn van die fijne momenten waar ik dankbaarheid voel dat ik in de Randstad woon. Dichtbij zee.

Terwijl we met een theetje op onze handdoeken zitten vertelt mijn vriendin dat ze pas een workshop urban sketching heeft gedaan. Ze heeft haar tekenspullen meegenomen en vraagt of ik model wil staan voor een snelle schets. In slechts 15 minuten maakt ze een prachtige tekening. Tegen de achtergrond van de pier en het reuzenrad. Ik herken mezelf erin, maar schrik ook van de donkere lijnen in mijn gezicht. De donkere lijnen van de pen die ze gebruikt om mee te tekenen.

Deze ochtend stuurt ze me een foto van de tekening die ze maakte en de woorden die ze erbij heeft gezet:

Kwetsbaar
Leven getoond
Gevoel, zoekend, inmens
Geest, zoekend, ritme, trilling
Uitzicht

De woorden raken me en vooral het woord inmens zet iets in beweging. Het is een woord dat ik niet ken. Is het een spelfout van het woord ‘immens’? Of gewoon een woord dat ik niet ken? Het voelt als een samenvoeging van ‘intens’ en ‘mens’: in-mens. Ik vind het een mooi woord.

In-mens-zijn, het voelt voor mij als een uitnodiging om in ons mens-zijn te zijn. Op zoek te gaan wie we zijn en hoe we ons volledig kunnen verbinden met wie we in de kern zijn. Ons-zelf er- en herkennen met al onze gevoelens en onze gedachten, onze zwakheden en onze talenten, onze donkere en lichte kanten. Een uitnodiging om ons eigen in-mens te ontmoeten en te leren verstaan en ermee kunnen communiceren, zicht te krijgen op onze innerlijke wereld. Ons in-mens, die zich laat zien in ontmoeting met anderen, maar ook in onze dromen. En die zo ongelooflijk veel wijsheid in zich heeft. In-mens-zijn ligt onze kern, onze natuur en ook ons avontuur.

In-mens, intens-mens. De afgelopen jaren heb ik het intense mens in mezelf ontmoet. Een jaar of 5 geleden ging ik noodgedwongen op zoek naar dat wat autisme in ons gezin wilde laten zien. Het was een intense reis. Lange tijd werd ik heen en weer geslingerd tussen het diepe donker en heldere licht in mezelf. In-mens. Ik ontmoette beschermingsmechanismes en overtuigingen van mezelf. Maar kreeg ook zicht op mijn gevoeligheid en ongevoeligheid. Mijn helderheid en mijn blinde vlekken. Op mijn vertrouwen en wantrouwen. Mijn geduld en ongeduld. Dat wat me verdrietig maakt en blij. Mijn nietigheid en grootheid. Het leerde me weer in-mens-te-zijn. Bij mezelf te zijn en te blijven.

In-mens. Hoe zou het zijn als iedereen in verbinding zou leven met de mens die hij diep van binnen in de kern is? In verbinding met zijn eigen innerlijke natuur en het natuurlijke ritme van het leven.
Het is een in-mense gedachte. Zou dat de oplossing kunnen zijn voor de angst en ongelijkheid die zo voelbaar aanwezig zijn in onze samenleving?
En daarmee het kompas voor de weg naar de speeltuin van het leven? Een speeltuin waar iedereen gelijkwaardig is en waar we samen kunnen spelen. Met onze blote voeten rennend in het gras. Waar we samen bergen kunnen verzetten in de zandbak? Kliederen in de waterbak. Elkaar in evenwicht houden op de wipwap. Onze haren laten wapperen in de wind. En we boven onszelf uit kunnen stijgen in het reuzenrad, om vanuit de top en met meer afstand een ander perspectief te zien? De voortdurende natuurlijke beweging waar we allemaal onderdeel van uitmaken.

In-mens
Over mens zijn in onszelf en in relatie met de ander en onze omgeving
Over inter-menselijkheid
Over het leven vol leven
En over helen en spelen
Over alleen en over samen
Je eigen plek innemen
In-mens

 


 

Als systemisch begeleider begeleid ik individuen en groepen. Aan de hand van metaforen en symboliek (uit dromen) help ik de onderstroom zichtbaar te maken en de onderstroom en bovenstroom met elkaar te verbinden. Zodat er zicht komt op wat gezien, gehoord of gevoeld wil worden. In jou als mens of in de dynamiek van de groep. Zodat iedereen zijn eigen plek kan innemen en er verbinding is met het natuurlijke ritme. Ik maak hierbij gebruik van o.a. opstellingen, dialoog, droomreizen en mijn intuïtieve gaven.

#systemischbegeleiden #symboliek #leven #spelen #inmens #natuurlijkritme

Photo credits: Felix Bartels

65x gelezen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *