Kerst is voorbij. Het was fijn en tegelijkertijd geniet ik van het gevoel dat er ook is, dat de vakantie nu pas ‘echt’ begint. Nu er even niets hoeft.
Vandaag begin ik met het lezen van een nieuw boek. Als ik het open sla, staat op de eerste bladzijde de quote ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’. Het is een zin in het nummer ‘Anthem’ van Leonard Cohen. Een zin die de afgelopen 1,5 jaar herhaaldelijk op verschillende manieren voorbij is gekomen en daarmee voor mij steeds meer betekenis krijgt.
Tijdens kerst, nadat we oma naar huis hebben gebracht, heb ik in de auto een mooi gesprek met onze dochter. Over haar jeugd en ons ouderschap. Ze gebruikt daarbij de metafoor van een theekopje met barsten erin. Dat ieder kopje en daarmee ieder mens, barsten oploopt in zijn leven. En dat hier juist ook de schoonheid en uniekheid van mensen zichtbaar wordt. Kintsugi (金継ぎ: ‘gouden verbinding’), ook wel Kintsukuroi (金繕い: ‘gouden reparatie’) genoemd, is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.
Ook het nummer ‘Anthem’ van Leonard Cohen gaat over de vraag hoe we omgaan met de wereld en onszelf, en we tegelijkertijd ook streven naar hoge doelen en idealen. ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’.
Het voelt voor mij als een uitnodiging om onze eigen onvolkomenheden te omarmen in plaats van ertegen in gevecht te gaan. De barsten die we in het leven oplopen (of zelfs al intergenerationeel bij ons dragen) zijn net zo (en misschien zelfs nog wel meer) van betekenis als de kwaliteiten die we in huis hebben. Er zit een enorme transformatieve kracht verscholen in de kwetsbaarheid van onze barsten. Het allereerst herkennen en vervolgens erkennen hiervan, helpt ons om onze innerlijke verbinding te herstellen. En dat is wat mij betreft een voorwaarde om ook de verbinding met andere mensen aan te kunnen gaan.
Het nummer van Leonard Cohen nodigt ons ook uit om als mens verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen barsten. ‘Ring the bells that still can ring. Forget your perfect offering.’ Het besef dat het leven niet perfect is geeft daarbij rust.
Het raakt me dat deze zin vandaag opnieuw voorbijkomt en maakt me daarmee extra nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Een boek over hoe dromen je kunnen helpen zicht te krijgen op je leven, je geschiedenis, op (intergenerationele) trauma’s en de patronen die daaruit zijn voortgekomen. Het systemisch droomveld waarin ik zelf ontzettend graag werk. De afgelopen jaren heb ik de kracht van droomreflectie en droomopstellingen mogen ervaren en ook in mijn werk naar buiten gebracht.
Ik geloof dat ieder mens zelf de antwoorden weet op zijn eigen vragen, maar dat we door overlevingsmechanismes en aangeleerde patronen vaak geen toegang meer hebben tot onze eigen wijsheid, ons eigen innerlijk weten. Dromen gebruiken beelden en daarme symbooltaal en willen graag gehoord, gezien en begrepen worden. Ze brengen bewustwording van wie je bent als mens, je overtuigingen en niet helpende patronen, maar ook met vergeten verlangens of talenten. Dromen helpen ons om weer in contact te komen met onze eigen innerlijke wijsheid. En ze brengen je daarnaast ook in contact met de taal van de symbolen in de wereld om ons heen (synchroniciteit). Ze helpen ons her-inneren wat we zijn vergeten. Dat we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde grote geheel en een groot gezamenlijk wetend veld.
Dankbaar ben ik voor de her-innering in het nummer van Leonard Cohen en de boodschap daarin, vandaag in het boek. En de herinnering aan het onderzoeken van mijn eigen ‘crack’. Dankbaar ben ik ook voor de mensen die me helpen richting te geven en om mijn eigen antwoorden te vinden, voor de taal, de wijsheid en humor van dromen, de kracht van verbeelding, voor synchroniciteit en voor het (steeds vaker) kunnen voelen van verbinding.
In mezelf en in de wereld om me heen.
Als systemisch begeleider werk ik met opstellingen en met de taal van symboliek en dromen, als ingang om anders te kijken naar jezelf als individu, de door jou ontwikkelde patronen en overlevingsmechanismes. Om (weer) te verbinden wat uit verbinding is gegaan. Op mijn website vind je meer informatie over het zicht krijgen op de betekenis van jouw eigen dromen: https://mirjamkrowinkel.nl/dromen/
Photo credits: Chuttersnap – Unsplash
10x gelezen